2012. augusztus 31., péntek

Fagyasztás

Jól fagyasztható élelmiszerek:
– panírozott húsfélék (érdemes tálcán fagyasztani, ha csonttá fagyott, adagokban bezacskózni, sütés előtt nem kell felolvasztani)
– fasírtgolyók, húsgombócok adagokban (csak a paradicsomszószt – ami szintén fagyasztható – kell megcsinálni, beledobni a húsgombócot, és készre főzni)
– bepácolt nyers húsok (nem joghurtos pácban) adagonként
– pörkölt (felhasználható gulyásleveshez, rizses vagy tarhonyás húshoz, rakott zöldségekhez, hortobágyi palacsintához)
– virsli, kolbász, hurka, egy étkezésre való adagokban
– töltetlen palacsinta (annyi, ami egy evésre elfogy)
– tészta szósszal összekeverve (a szósz ne legyen tejfölös)
– sima paradicsommártás, bolognai ragu, hasonló jellegű – nem tejfölös – mártások
– nokedli, tarhonya elkészítve
– túrógombóc, szilvás gombóc és társaik
– levesek (ne habarjuk be, a tejfölös sűrítést frissen végezzük)
– rakott tészták (lasagne)
– darált húsos-rizses-zöldséges rakott ételek (pl rakott kel, rakott káposzta, zöldbab, stb.)
– töltött paprika, töltött káposzta
– gyümölcsök fogyasztásra előkészítve (őszibarack, meggy például nagyon jól jöhet a hozzátáplálás kezdetén)
– főzelékfélék nyersen, vagy párolva (habarást ne tegyük bele)
– kisült piskóta (töltetlenül vagy vajas/tejszínes krémmel töltve)
– nyers tészták (linzertészta, élesztős vajastészta, leveles tészta, kenyér-vagy lángostészta)
– nyers csontok alapléhez, húsleveshez
– zöldfűszerek (felaprítva, nagyon kevés vízzel jégkockatartóban fagyasztva, vagy egyszerűen zacskóba téve)


Nem fagyasztható:
– puding, pudingkrémes sütemény
– majonéz, majonézes saláta (felengedéskor kicsapódik az olaj)
– tojás héjastól (nem tudom, ki az az őrült, aki ezt kipróbálta)
– tejföl, joghurt kefír (felengedés után összetúrósodik, elvileg habaráshoz így is jó, de én azért nem próbálnám ki)
– krumpli alapú ételek (bár olvastam már olyat, hogy a kész rakott krumplival semmi gond nem volt)

(Forrás: a zsuzsi főz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése